Kultur- och personhistoria kring några kvinnliga konstnärer i södra Skåne och den tid de levde i
Onsdagen den 9 oktober 2024 kl. 18.00 - 19.30 var det ett föredrag med den välkända kulturhistorikern Lena Alebo som berättade kultur- och personhistoria kring några kvinnliga konstnärer i södra Skåne och den tid som de levde i.
Av konstnärerna var det Ellen Trotzig (1878-1949) som fick mer utrymme i föredraget än de övriga kvinnorna, som alla levde i en mansdominerad omgivning. Anledningen var att det finns mer dokumentation om Ellen Trotzig. Bland annat har konsthistorikern och mecenaten Birgit Rausing skrivit en inkännande biografi om henne. Lena berättade om Ellen Trotzigs vänskap med konstnären Tora Vega Holmström (1880-1967) och deras olika uppfattning och sätt att i sitt måleri återge landskapet i sydöstra Skåne. De båda hade olika social bakgrund och var i mycket varandras motsatser, men förenades i respekten för naturens skiftningar..
Lena berättade om den ganska okända konstnären Anna Wåhlin (1851-1924) från Ingelstorp. Prästdottern med konstnärlig utbildning från Stockholm och Köpenhamn, som framförallt arbetade med träskulptur och renovering av kyrkomålningar. Framåt i tiden beskrevs Karin Norelius (1909-1969) många offentliga arbeten med skulpturer och som grafiker och textilkonstnär.
Lena avslutade med att berätta om den långa och unika textiltraditionen i sydöstra Skåne och beskrev några olika textilkonstnärers verksamhet och verk. Från Kersti Persson (1880-1969), den innovativa knypplerskan från Glemminge, som kunde knyppla 20 cm breda spetsar med upptill 400 knyppelpinnar till Greta Sandbergs (1886-1976, Ystad) broderier och Sonja Reinfeldts (1917-2013, Ravlunda) stora gobelänger som hänger på sjukhuset i Kristianstad.
Lena Alebo har tidigare varit chef för Simrishamns museum och brinner för att lyfta fram den lokala historien. Hon fångade åhörarnas intresse genom sin färgstarka berättartalang. Hörsalen på konstmuseet var också fylld till sista plats.