Föredrag av Peder Lamm om utvecklingen av den grafiska konsten

Lördagen den 16 november kl. 13.00 - 15.30 träffades vi i Hörsalen på Ystads konstmuseum och hörde ett föredrag om utvecklingen av den grafiska konsten av den välkände Peder Lamm.

Peder Lamm är antikexpert och kulturell mångsysslare. Konstföreningen hade engagerat honom för att prata om utvecklingen av den grafiska konsten. Olika tekniker har gett den här konsten en stor bredd och många uttryck. Till grafik i vid bemärkelse hör en mängd olika slags tryck. Inom konsten används uttrycket ”originalgrafik”. Det är en klart avgränsad grupp av konstnärliga tryck, där varje tryck är att anse som ett originalkonstverk. Det grafiska bladet är alltså ett tryck, oftast på papper. Det är tryckt från en tryckplatta, som kan vara av sten, plåt, trä, linoleum, gummi. På tryckplattan har konstnären med hjälp av olika tekniker arbetat fram grunden till sitt konstverk, sin bild. Konstnärer experimenterar. Olika tekniker blandas.

Med hjälp av olika konstverk visade och berättade Peder om olika tekniker. Från tryck från den litografiska kalkstenen vidare till plantryck/djuptryck, torrnål, etsning och screentryck. Berättelsen förstärktes med bilder och den tryfferades med köptips och pågående trender.

Som vanligt vid arrangemangen var det också mingel med vin/cider och tilltugg. Det var många tankar och intryck som ventilerades.